Asus Eee EP121 zet de standaard voor Windows 7 slates

Slates bestonden lang voordat Apple en Google de tablet categorie opnieuw uitvonden, toen de enige optie nog was om Windows als operating system te installeren. Asus, die hoopt om goed te kunnen verdienen aan de tablet hype, zorgt ervoor dat Windows doorleeft op haar slates. Op CES 2011, lanceerde de PC gigant de Eee Slate EP121, een slate tablet die op een volledig Windows 7 operating system draait met een Intel Core i5 processor. Dit is naast de drie Google Android slates die dezelfde dag door Asus zijn gelanceerd. Van deze vier, is de EP121 de meest krachtige, maar ook de duurste.

De EP121 is een van de grootste slates die bij de CES is onthuld, met een 12-inch scherm en een ruime 1.2 kilo schoon aan de haak. Ter vergelijking, de Apple iPad heeft een 9.7-inch widescreen en weegt een halve kilo minder dan de EP121. Het scherm gebruikt een 1280 x 800 resolutie, wat interessant is omdat het gebruik maakt van een 16 x 10 aspect ratio, terwijl de meeste laptops juist een 16 x 9 aspect ratio hebben.

Het 12-inch scherm ondersteund multitouch, zoals verwacht. Een Wacom digitale laag hierboven op, en een bijgeleverde digitale pen kwamen als een verrassing, maar wel een aangename verrassing, gezien het feit dat Wacom’s handschrift herkennings software enorm veel gebruikt wordt in Windows-gebaseerde tablets. De andere methode voor invoer is een fysiek Bluetooth keyboard, welke los wordt verkocht. Essentieel voor elke Windows-gebaseerde PC is een ruime feature set, waar de EP121 prima aan voldoet. Zo komt de EP121 met een USB 2.0 port, mini HDMI (Type C), een SD card reader, en een 2 Megapixel front-facing camera. Geen rear-facing camera, daarintegen. Ingebouwd zijn 802.11n WiFi en Bluetooth wireless, maar 3G is niet beschikbaar, net als in de iPad. Voor opslag, de keuzes vallen enkel op solid state drives — 32GB ($999) of 64GB ($1,099).

Wat de EP121 krachtiger maakt dan zijn Android tegenstanders is de Intel processor die deze slate heeft. De Core i5-470um (1.33GHz) is het lage voltage type, maar krachtig genoeg om allerlei Windows-gebaseerde applicaties te kunnen draaien. De mogelijkheid om tot wel 4GB DDR3 geheugen uit te breiden, en een SSD drive zorgen ervoor dat deze slate erg aantrekkelijk is uit een performance standpunt. Het enige nadeel op dit moment is de grootte van de accu: de EP121 wordt geleverd met een 36WH (3-cel) accu, welke, uit ervaring, met geluk 4 uur meegaat zonder oplader.

Dit bericht was geplaatst in Windows 7. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *